sobota, 1 czerwca 2013

Spaghetti bolognese


Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów (ok 800 g)
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka i ostra w proszku
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ser żółty/parmezan

Wykonanie:
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy mięso i smażymy do momentu gdy przestanie być surowe. Następnie do całości wlewamy pomidory z puszek i mieszamy. Dusimy ok 5 minut i przyprawiamy do smaku. Na koniec, gdy sos wydaje się zbyt rzadki, rozrabiamy odrobinę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami sosu w małej filiżance i dolewamy do całości mieszając. Podajemy z makaronem i posypujemy startym żółtym serem lub parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz