sobota, 29 czerwca 2013

Babeczki z owocami


Składniki:
(22-24 sztuki)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 120-150 g masła
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Krem:
- 1 budyń waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła

- dżem porzeczkowy (lub inny kwaskowaty)
- owoce sezonowe na wierzch

Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok 20 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 cm. Wycinamy szklanką kółka i wykładamy nim foremki do babeczek. Nakłuwamy spody widelcem i pieczemy ok 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy.
Budyń przygotowujemy z 1 i 1/2 szklanki mleka tak, by był gęstszy. Zostawiamy go do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując. Krem wkładamy do lodówki.
Zimne babeczki smarujemy cienką warstwą dżemu, na to nakładamy szpryca lub łyżką krem i przystrajamy owocami. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz