środa, 29 maja 2013

Terrina owocowa


Składniki:
- puszka brzoskwiń
- 1 kiść zielonych winogron
- 1 pomarańcza
- szklanka dowolnych owoców sezonowych*
- 3 łyżki żelatyny
- 2 szklanki białego wina musującego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- bita śmietana
* nie używamy kiwi i świeżego ananasa- uniemożliwią stężenie galaretki

Wykonanie:
1. Brzoskwinie kroimy na plastry. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Z każdej cząstki zdejmujemy widoczną skórkę, następnie owoc kroimy w plasterki. Wszystkie owoce mieszamy razem i przekładamy do szklanej miski bądź podłużnej formy.
2. Do 1/4 szklanki wina wsypujemy żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. W tym czasie szklankę wina zagotowujemy. Wsypujemy do niej cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z gazu, dodajemy napęczniałą żelatynę z winem i ponownie mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy pozostałą część wina (3/4 szklanki) i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
3. Połową chłodniej galaretki zalewamy owoce. Gdy jest ich dużo możemy wylać wszystko za jednym razem, przy mniejszej ilości owoców robimy to w dwóch etapach, by równo rozłożyły się po zastygnięciu galaretki.
4. Całość wkładamy do lodówki na ok 6 godzin. Przed podaniem naczynie z galaretką wkładamy na chwilę do ciepłej wody, następnie przykładamy talerz i przewracamy na drugą stronę. Dekorujemy i podajemy z bitą śmietaną.
Źródło: Na podstawie przepisu z Atlasu Kulinarnego Gazety Wyborczej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz