(na ok 8 naleśników)
Ciasto na naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- mąka razowa
Farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Sos:
- 200 g przecieru pomidorowego z kartonika
- 100 g kefiru naturalnego
- 1/3 kostki rosołowej
- garść startego żółtego sera
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Mokre składniki na ciasto łączymy w jednej misce i dosypujemy mąki aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, doprawiamy solą. Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni (już bez oleju, bo dodaliśmy do ciasta) i odkładamy na talerz.
2. Cebulkę i 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy składniki się zeszklą dodajemy szpinak i gotujemy całość aż szpinak się roztopi, a woda całkowicie wyparuje. Jeżeli wody jest za dużo, a szpinak już zmiękł możemy ją odlać. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz 2 wyciśniętymi ząbkami czosnki, i dusimy aż do zmięknięcia grzybów.
3. Do rondelka wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i zalewamy ją wrzątkiem- tak by przykryć dno rondelka. Mieszamy a gdy kostka się rozpuści dodajemy przecier i kefir. Całość podgrzewamy, gdy będzie ciepłe dodajemy starty ser i ząbek czosnku. Mieszamy aż do roztopienia sera.
4. Do naleśników nakładamy farsz, formujemy z nich trójkąty i polewamy gorącym sosem. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz