czwartek, 6 czerwca 2013

Ryba w cieście


Składniki:
- 2 duże filety rybne (u mnie panga)
- olej do smażenia
- warzywa na patelnię (jako dodatek)
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryb
Ciasto:
- 2 jajka
- ok 1/2 szklanki mleka
- mąka pszenna
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- szczypta soli
- szczypta ziół prowansalskich
- pieprz

Wykonanie:
Rybę myjemy i każdy filet kroimy na około 3 części (zależnie od wielkości). Każdą część posypujemy ziołami, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie układamy kawałki w misce i polewamy oliwą. Całość odstawiamy na noc (lub na parę godzin) do lodówki, aby przeszło przyprawami. W dniu smażenia ryby przygotowujemy ciasto. W misce roztrzepujemy jaja, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie wsypujemy przyprawy i podsypujemy mąką mieszając od czasu do czasu, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji- powinno być stosunkowo gęste, tak by nie spływało z ryby.  Każdy kawałek ryby maczamy w cieście i kładziemy na głęboki, rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu tak, by mięso nie było surowe, a ciasto zrobiło się rumiane. Podajemy z warzywami.
*Do ciasta możemy dodawać dowolne przyprawy urozmaicając jego smak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz