poniedziałek, 24 czerwca 2013

Bułeczki razowe


Składniki:
(8-10 bułeczek)
Krok 1:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- płaska łyżeczka soli
Krok 2:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki letniej wody
- 3 łyżki otrębów (dodałam zamiast siemienia)
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie żytnia)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Krok 3:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
- płatki owsiane do posypania

Wykonanie:
Składniki z kroku 1 łączymy w misce i zalewamy szklanką wrzącej wody. Czekamy aż ostygnie. Następnie przechodzimy do składników 2- drożdże rozkruszamy, dodajemy do letniej wody i odstawiamy na 5 minut. Zaczyn dodajemy do miski z wcześniejszymi składnikami. Dosypujemy również otręby i mieszamy. Do mieszanki wsypujemy obie mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok 5 minut, podsypując mąką. Ciasto odkładamy do miski nasmarowanej tłuszczem, przykrywamy i czekamy aż podwoi objętość. Po upływie tego czasu dzielimy je na równe części (mnie wyszło 8) formujemy w kulki i kładziemy na natłuszczonej blasze. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Przed samym pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem i posypujemy płatkami. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 15- 20 minut aż się zarumienią. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bułeczki z powodzeniem można zamrozić :)
Źródło: Blog "Moje Wypieki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz