Składniki:
(na 1 litr herbaty)
- 2-3 torebki ciemnej, mocnej herbaty (może być czarna- cytrynowa)
- ok 4-5 łyżek cukru (ilość tak naprawdę wedle gustu)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- lód w kostkach
- wrzątek do zalania
- chłodna woda
- plasterki cytryny/ limonki do dekoracji
* opcjonalnie: mięta/ melisa - w listkach
Wykonanie:
Do litrowego dzbanka wrzucamy torebki z herbatą, zalewamy je wrzątkiem do ok 1/4 wysokości dzbanka. Odstawiamy do zaparzenia (na tym etapie możemy też dodać parę listków mięty lub melisy). Następnie torebki "wyławiamy" łyżeczką i wyrzucamy. Do naparu wsypujemy cukier i dolewamy sok z cytryny. Całość mieszamy i zalewamy do 3/4 wysokości dzbanka zimną wodą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy dzbanek plasterkami cytryny i lodem. Do szklanek również nakładamy lód i wkrawamy po plasterku cytrusa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz