wtorek, 11 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem



Składniki:
- 400 g razowego makaronu penne
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- miseczka startego żółtego sera
- 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
- kulka sera mozzarelli
- olej
- sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy paprykę w cienkie paseczki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy paprykę i czekamy aż zmięknie. Następnie dorzucamy cebulkę i czosnek. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie. W misce mieszamy jogurt z mlekiem, jajkiem i koncentratem. Dolewamy do warzyw, przyprawiamy i dusimy ok 5 minut. Na koniec do wszystkiego dodajemy groszek. Do masy wsypujemy 1/3 żółtego sera i tuńczyka (dobrze go rozdrabniając), i mieszamy wszystko z makaronem. Wykładamy na brytfannę nasmarowaną tłuszczem. Na samej górze układamy plastry sera mozzarella i posypujemy resztą sera żółtego. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut, pod przykryciem lub folią aluminiową. Na ostatnie 5 minut odkrywamy, by całość się zarumieniła.
Źródło: Na podstawie tego przepisu na zapiekankę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz