środa, 12 czerwca 2013

Tarta wytrawna z kurczakiem


Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 jajko
- 3/4 kostki masła (150g)
- szczypta soli
Farsz:
- pierś z kurczaka
- mała cukinia
- 6-7 suszonych pomidorów z oleju
- parę sztuk ciemnych oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- bazylia suszona, sól, pieprz
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- mała kostka żółtego sera- starta
- oliwa

Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, podsypując mąką w razie potrzeby. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w soli, pieprzu, bazylii i ulubionych przyprawach (np. curry). Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy na bok. Cukinię kroimy w kostkę, cebulkę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wylewamy olej ze słoika z pomidorami (nic się nie zmarnuje ;)) i smażymy na nim cebulkę, czosnek i cukinię, aż ta ostatnia zmięknie. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki. Dodajemy do cukinii na patelni. Całość mieszamy z kurczakiem i doprawiamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę. Nakłuwamy widelcem, pieczemy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjmujemy je z piekarnika a temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.
W misce mieszamy jajka z mlekiem, doprawiamy solą. Na upieczony spód wykładamy farsz, posypujemy go startym serem i wylewamy na wierzch masę mleczną. Całość zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), aż się zarumieni. Podajemy na ciepło lub zimno, jest naprawdę przepyszna ;)
Źródło: Zmodyfikowany przepis z bloga wypiekibeaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz