wtorek, 4 czerwca 2013

Chlebek pita


Składniki:
(na 5 chlebków)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z razową)
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w letniej wodzie. Do miski lub garnka sypiemy mąkę i sól, dodajemy zaczyn oraz oliwę. Ciasto zagniatamy, jeżeli będzie zbyt lepkie dosypujemy mąki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy je na 5 części i z każdej formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy tak, by miały rozmiar pity (grubość ok 0.5 cm). Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy do podrośnięcia na ok 15- 20 minut (nie pomijamy tego etapu!). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 7 minut, aż pity się zarumienią. Chlebki są idealne do obiadu, a nawet jako przekąska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz