Etykiety
- Napoje (2)
- Obiady (33)
- Przepisy podstawowe (7)
- Słodkości (29)
- Specjalne okazje (4)
- Śniadania/kolacje (7)
niedziela, 2 czerwca 2013
Kieszonki z kurczaka
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- oliwki zielone
- ser mozzarella (2 opakowania)
- garść rukoli /liści bazylii lub pietruszki
- zioła i sypkie przyprawy: bazylia, oregano, czerwona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i przedzielamy na pojedyncze piersi. Każdą pierś przekrawamy na pół. Następnie z każdej połówki tworzymy kieszonkę poprzez rozcięcie jej w środku (nie do końca). Do miski wlewamy trochę oliwy, dosypujemy po ok 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i papryk. Doprawiamy solą i pieprzem i nacieramy kieszonki. Mięso odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz: Oliwki kroimy w kostkę, zioła (rukola/liście bazylii/ pietruszka) siekamy. Z sera odkrawamy parę plastrów- po jednym na każdą kieszonkę, resztę kroimy w kostkę. W misce łączymy pokrojone oliwki, zioła i ser w kostce. Dodajemy przecier pomidorowy, posypujemy suszoną bazylią i mieszamy aż utworzą farsz. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni- z obu stron. Następnie do każdej kieszonki nakładamy tyle farszu, ile się zmieści i "zaszywamy" wszystko z pomocą szpikulców (np. takich jak do zrazów). Układamy w brytfannie, na każdej kieszonce kładziemy plasterek mozzarelli i posypujemy ziołami/ oliwkami. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz