poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kremówka malinowa


Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 opakowania mrożonych malin lub opakowanie świeżych
- cukier puder

Wykonanie:
Ciasto francuskie przekrawamy na dwie, równe części i układamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 7-8 minut, tak by się zarumieniło. Gdy zbytnio urośnie możemy je lekko przygnieść rękoma.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie miksujemy dodając serek. Maliny rozmrażamy i posypujemy cukrem pudrem (świeże są słodkie same w sobie). Pierwszy blat ciasta układamy na talerzu, wykładamy na niego połowę masy śmietanowej, na wierzch układamy maliny. Przykrywamy resztą masy i na samą górę kładziemy pozostały blat ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
* Następnego dnia smakuje równie smacznie, a ciasto nie kruszy się już tak bardzo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz