Etykiety
- Napoje (2)
- Obiady (33)
- Przepisy podstawowe (7)
- Słodkości (29)
- Specjalne okazje (4)
- Śniadania/kolacje (7)
poniedziałek, 10 czerwca 2013
Kremówka malinowa
Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 opakowania mrożonych malin lub opakowanie świeżych
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto francuskie przekrawamy na dwie, równe części i układamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 7-8 minut, tak by się zarumieniło. Gdy zbytnio urośnie możemy je lekko przygnieść rękoma.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie miksujemy dodając serek. Maliny rozmrażamy i posypujemy cukrem pudrem (świeże są słodkie same w sobie). Pierwszy blat ciasta układamy na talerzu, wykładamy na niego połowę masy śmietanowej, na wierzch układamy maliny. Przykrywamy resztą masy i na samą górę kładziemy pozostały blat ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
* Następnego dnia smakuje równie smacznie, a ciasto nie kruszy się już tak bardzo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz