niedziela, 23 czerwca 2013

Muffiny z truskawkami

Truskawkowa wersja na bazie podstawowego ciasta na muffiny. Słodka i soczysta, idealna na lato ;)


Składniki:
2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli

- 3 garści truskawek (ok 100 g) pokrojone w ćwiartki
- 25 g płatków migdałów
- 6 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Ciasto robimy jak w przypadku podstawowych muffinów- wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia. Następnie dodajemy płatki migdałów i ponownie mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej z nich nakładamy po łyżce ciasta, na ciasto kładziemy parę kawałków truskawek i ponownie przykrywamy łyżką ciasta. W środek każdej muffinki wciskamy 1/2 kostki czekolady a na wierch kładziemy ponownie parę cząstek truskawki. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz