środa, 5 czerwca 2013

Pita z kurczakiem


Składniki:
- chlebki pita z tego przepisu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- liście sałaty
- pomidor
- ogórek zielony
- ser żółty
- garść oliwek zielonych
- sos czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- przyprawy do smaku: chili, papryka słodka, sól, pieprz
- bułka tarta
- olej

Wykonanie:
Pierś dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy kurczaka na średnie podłużne kawałki (tak by do jednej pity zmieściło się ich ok 3). Mięso możemy rozbić za pomocą tłuczka. Następnie do miski nalewamy 2 łyżki oleju, wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy przyprawy w proszku i bazylię. Obtaczamy mięso w przygotowanej marynacie i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Po wyjęciu mięsa z lodówki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dość dużej ilości oleju aż kawałki kurczaka zarumienią się. Pomidora, ogórka, oliwki i ser kroimy w plasterki. Sałatę dzielimy na mniejsze części. Każdy chlebek pita przekrawamy u góry, tak by powstała kieszonka. Pakujemy do niej warzywa, ser i mięso polewając sosem czosnkowym. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz