czwartek, 16 maja 2013

Kotleciki ryżowe


Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 ugotowane jajko
- 2 surowe jajka
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- szczypiorek
- garść startego żółtego sera
- bułka tarta
- po łyżeczce curry i słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej/ masło do smażenia

Wykonanie:
Gotujemy oddzielnie ryż i jajko. Marchewkę ucieramy na tarce, cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i razem przysmażamy na miękko. Ugotowane jajko kroimy drobno i wrzucamy do miski razem z ryżem. Następnie dodajemy warzywa i posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy starty ser i surowe jajka. Z masy lepimy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
*Kotleciki przygotowane i uformowane dzień wcześniej znacznie lepiej się smażą, i nie rozpadają się .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz