czwartek, 9 maja 2013

Kurczak w sosie serowo- ziołowym


Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sos:
- 50 g serka pleśniowego turkusowego
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- 200 g śmietany 18%
- 3 zgniecione ząbki czosnku
- zioła: oregano, bazylia lub prowansalskie
- sól, pieprz

Wykonanie:
1. Pierś myjemy i kroimy na plastry, by powstały pojedyncze kotlety. Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty oprócz oliwy. Zalewamy odrobiną wrzątku, tak by przyprawy wchłonęły wodę- powstanie gęsta papka. Gdy zioła nabiorą aromatu dodajemy oliwę i mieszamy. Pastą nacieramy gotowe kawałki kurczaka i odstawiamy do lodówki.
2. Do rondelka wlewamy śmietanę i wsypujemy pokrojone sery. Podgrzewamy na średnim ogniu dodając czosnek. Na koniec doprawiamy przyprawami i ziołami.
3. Kawałki kurczaka smażymy na oliwie. Podajemy gorące, polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz