Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (dowolny rodzaj)
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- ok 5 ząbków czosnku
- przyprawy w proszku: bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, chili
- łyżeczka cukru
- sól/pieprz
- oliwa
Wykonanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy na nią pokrojony czosnek i cebulę w kostce. Smażymy aż składniki się zeszklą, następnie dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się usmaży doprawiamy je lekko solą i pieprzem. Kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa, następnie zalewamy całość pomidorami. Gdy papryka lekko zmięknie dodajemy puszkę kukurydzy i fasoli. Sos przyprawiamy przyprawami i posypujemy ziołami. Na koniec do smaku dodajemy łyżeczkę cukru. Gotowe :)
Chili można podawać z białym ryżem, tortillą lub naleśnikami. Tym razem postawiłam na lekko zmodyfikowane naleśniki:
Składniki na naleśniki do chili:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- mąka pszenna i kukurydziana
- sól
- chili, papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki mieszamy w misce, po połączeniu sypiemy w równych proporcjach oba rodzaje mąki, tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Smażymy, w gotowe naleśniki zawijamy chili.
Naleśniki do chili |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz