Składniki:
(pizza na dużej blasze dla ok 3-4 osób)
- 7 g suchych drożdży ( = ok 25 g świeżych - mój wybór)
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka letniej wody
- 2 kopiaste szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Drożdże i cukier umieszczamy w sporym naczyniu (o wystarczającej ilości miejsca dla rosnących drożdży), dolewamy 50 ml wody, i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min aż zaczyn się spieni. Mąkę i sól sypiemy do miski, dolewamy oliwę, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą część wody. Ciasto zagniatamy przez 5 min na stolnicy/ blacie oprószonym mąką. Na tym etapie możemy ciasto zamrozić.W dniu użycia umieszczamy je w naczyniu, przykrywając folią spożywczą i pozostawiając na 30 min do wyrośnięcia. Następnie znów zagniatamy, rozciągamy, wałkujemy tak, by nie miało więcej niż 6 mm grubości.
Pizzę przygotowujemy wg uznania. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło: Książka- "Kuchnia Włoska"
Źródło: Książka- "Kuchnia Włoska"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz