wtorek, 21 maja 2013

Waniliowe placuszki z jabłkiem


Składniki:
- 200 g serka waniliowego, homogenizowanego
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- jabłka (parę łyżek musu jabłkowego, lub 2 świeże starte na tarce)
- sól

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę a do żółtek dodajemy mleko i serek. Następnie dosypujemy mąkę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Na koniec masę łączymy z jabłkami. Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu. Smażymy do zarumienienia i momentu gdy nie będzie wypływało surowe ciasto. Placuszki wychodzą puszyste i naprawdę przepyszne.
Źródło: Blog kulinarny- Moja kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz