poniedziałek, 13 maja 2013

Muffiny z jabłkami

Składniki:
(na 12 muffinek)
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 kostki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- mus jabłkowy (prażone jabłka) + cynamon
- sól
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, szczyptę soli i cynamon. Jajka łączymy z mlekiem i mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dolewamy lekko przestudzone masło. Mieszamy. Po jednej łyżce masy wlewamy do każdego otworu w formie na muffiny. Następnie na środek kładziemy czubatą łyżeczkę jabłek z cynamonem. Na wierzch ponownie wylewamy po jednej łyżce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy nią górę babeczek. Pieczemy ok 20- 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz