Etykiety
- Napoje (2)
- Obiady (33)
- Przepisy podstawowe (7)
- Słodkości (29)
- Specjalne okazje (4)
- Śniadania/kolacje (7)
niedziela, 26 maja 2013
Rogaliki z powidłami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 kostki masła (roztopiona)
- powidła/marmolada jako nadzienie
Wykonanie:
Letnie mleko łączymy z drożdżami, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki. Odstawiamy na bok do czasu aż drożdże zaczną pracować. Gdy zaczyn urośnie przelewamy go do dużej miski/ garnka. Następnie dodajemy resztę mąki, cukru pudru, szczyptę soli. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do masy, białka natomiast zostawiamy na później. Ciasto wyrabiamy i łączymy z roztopionym tłuszczem. Gdy masa wchłonie cały tłuszcz przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto wyjmujemy z naczynia na blat oprószony obficie mąką. Zagniatamy chwilę ciasto podsypując mąką, aż nie będzie się lepiło. Następnie wałkujemy je niezbyt grubo. Wykrawamy trójkąty. Na środek każdego układamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę ostrzejszego kąta formując rogaliki. Gotowe rogale układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, a wierzch każdego smarujemy odłożonym białkiem. Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Gdy się zarumienią studzimy je i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki "Ciasta i Desery" Ewy Aszkiewicz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz