Etykiety
- Napoje (2)
- Obiady (33)
- Przepisy podstawowe (7)
- Słodkości (29)
- Specjalne okazje (4)
- Śniadania/kolacje (7)
niedziela, 12 maja 2013
Kurczak po seczuańsku
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- jajko
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 cm imbiru
- 1/2 szklanki pędów bambusa
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (lub mieszanki orzechowej) uprażonych na patelni
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka chilli w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- 1/4 kostki rosołowej rozpuszczona w 1/2 szklanki wody
- olej
Wykonanie:
Papryki kroimy w kostkę, pędy na mniejsze kawałki, imbir na cienkie paseczki, cebulkę w plastry, a szczypior drobno siekamy. Do miseczki nalewamy sosu sojowego, bulionu , 4-5 łyżek oleju oraz chilli i paprykę. Odstawiamy tak przygotowany sos na później. Kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Mieszamy z rozbitym jajkiem i smażymy w woku na głębokim tłuszczu. Odsączamy na papierowym ręczniku. Tłuszcz z woka zlewamy, zostawiając trochę na dnie. Wsypujemy do niego warzywa i dusimy aż lekko zmiękną. Następnie dodajemy orzechy i sos. Dusimy jeszcze parę minut. Na koniec dodajemy kurczaka, mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, lub makaronem sojowym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz