niedziela, 19 maja 2013

Łosoś pieczony


Składniki:
(dla 2 osób)
- 1 filet z łososia ( ok 500 g)
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- plasterki cytryny do ozdoby

Wykonanie:
Filet oddzielamy od skóry, myjemy. W miseczce przygotowujemy marynatę- zioła zalewamy oliwą (2-3 łyżki) i sokiem z cytryny, dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy rybę i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po upływie wskazanego czasu łososia kładziemy w naczyniu żaroodpornym/ brytfannie posmarowanej tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z lekką sałatką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz