Etykiety
- Napoje (2)
- Obiady (33)
- Przepisy podstawowe (7)
- Słodkości (29)
- Specjalne okazje (4)
- Śniadania/kolacje (7)
niedziela, 19 maja 2013
Łosoś pieczony
Składniki:
(dla 2 osób)
- 1 filet z łososia ( ok 500 g)
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- plasterki cytryny do ozdoby
Wykonanie:
Filet oddzielamy od skóry, myjemy. W miseczce przygotowujemy marynatę- zioła zalewamy oliwą (2-3 łyżki) i sokiem z cytryny, dodajemy wyciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy rybę i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po upływie wskazanego czasu łososia kładziemy w naczyniu żaroodpornym/ brytfannie posmarowanej tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z lekką sałatką. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz