- 1l bulionu (rosół lub bulion z kostki)
- 1 główka brokuła
- 1 por
- szczypta natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- sól, pieprz
Grzanki:
- parę kawałków chleba tostowego lub stary chleb (ale miękki)
- oliwa
- sól
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Główkę brokuła dzielimy na małe różyczki i dokładnie myjemy. Por myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucamy warzywa (brokuły, por, natkę) oraz całe, obrane ząbki czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy aż do zmięknięcia warzyw. Zdejmujemy zupę z palnika i pozostawiamy na parę minut aby lekko się ochłodziła. Następnie miksujemy całość blenderem. Na koniec doprawiamy przyprawami do smaku.
Chleb kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Polewamy dość obficie oliwą, posypujemy solą i ziołami. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż wszystkie kawałki staną się chrupiące i zarumienione. Gotowe grzanki najlepiej podawać w osobnych miseczkach, ponieważ momentalnie nasiąkają zupą i tracą swoją kruchość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz