Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 główka brokuła lub 1 opakowanie mrożonego
- 4 łyżki oliwy
- 200 g śmietany 18%
- 4 jajka
- 50 g sera pleśniowego turkusowego
- ok 80 g startego sera żółtego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Ryż podsmażamy minutę w garnku, na oliwie. Następnie zalewamy go dwiema szklankami wody, solimy i podgrzewamy aż do zagotowania. Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min. Gdy ryż wchłonie całą wodę możemy trochę dolać, uważając by go nie rozgotować. Po 10 minutach wyłączamy palnik i odstawiamy ryż na bok.
2. Pierś z kurczaka kroimy na parę mniejszych kawałków i gotujemy w wodzie razem z kostką rosołową. Gdy mięso będzie gotowe, studzimy je i kroimy w drobniejszą kostkę. Brokuły gotujemy w wodzie ok 8 minut.
3. Śmietanę łączymy z jajkami, pokrojonym serem pleśniowym, rozgniecionym czosnkiem i połową startego sera. Doprawiamy przyprawami. Następnie w garnku łączymy ryż, brokuły podzielone na małe różyczki i kurczaka. Dodajemy połowę sosu i wlewamy do naczynia żaroodpornego. Pozostały sos wylewamy na wierzch i posypujemy resztą sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min. Po wyjęciu odczekujemy 5 minut, aby zapiekanka się nie rozpadała.
Źródło: Modyfikowany przepis z bloga "Smak mojej kuchni".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz