Składniki:
- makaron do spaghetti
- 200 g śmietany 18%
- 100 g serka topionego gouda
- 100 g sera pleśniowego błękitnego
- 4 ząbki czosnku
- 250 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Świeży szpinak dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Przy mrożonym szpinaku od razu przechodzimy do etapu z patelnią. Podgrzewamy szpinak na małym ogniu aż wyparuje cała woda, następnie dolewamy 1/3 szklanki mleka i wyciskamy 1 ząbek czosnku. Gotujemy aż cały płyn wyparuje, a szpinak będzie miękki.
2. W rondelku podgrzewamy śmietanę z resztą mleka i wyciśniętym czosnkiem. Gdy masa będzie gorąca dodajemy pokrojone sery i mieszamy co jakiś czas aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
3. Sos wykładamy na ugotowany makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz