Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 5 żółtek
- 250- 300 g margaryny
- dwie garści płatków migdałów
Dekoracja:
- po pół tabliczki czekolady: białej, mlecznej i deserowej
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki mleka
- bakalie (migdały, orzechy, daktyle, itp.)
Wykonanie:
Składniki do ciasta zagniatamy, na sam koniec dodając płatki migdałów. Formujemy w kulę, owijamy papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 min do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy ciasto i dzielimy je w proporcji 1:2. 2/3 ciasta układamy na blasze a z pozostałej części formujemy wałeczki i układamy je na cieście tworząc regularną kratkę. Ciasto pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Polewy przygotowujemy w kąpieli wodnej (na palniku ustawiamy garnek z wodą, dopiero na nim garnek do którego wrzucimy składniki). Do rondelka wkładamy pół tabliczki pierwszej z czekolad, dodajemy łyżkę masła i odrobinę mleka. Całość podgrzewamy aż składniki się połączą i utworzą gęstą polewę. Krok ten powtarzamy aż do zrobienia 3 polew. Dekorujemy jak na obrazku, lub według gustu.
Polewy przygotowujemy w kąpieli wodnej (na palniku ustawiamy garnek z wodą, dopiero na nim garnek do którego wrzucimy składniki). Do rondelka wkładamy pół tabliczki pierwszej z czekolad, dodajemy łyżkę masła i odrobinę mleka. Całość podgrzewamy aż składniki się połączą i utworzą gęstą polewę. Krok ten powtarzamy aż do zrobienia 3 polew. Dekorujemy jak na obrazku, lub według gustu.
Źródło: Pomysł dekoracji wg tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz