niedziela, 17 marca 2013

Tort Szwarcwaldzki


Składniki:
Biszkopt :*
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki kakao
- sól
Przełożenie:
- 1 litr śmietany 30 lub 36%
- 1 cukier waniliowy
- 500 g wiśni (1 opakowanie mrożonych)
- mała butelka wiśniówki
- cukier puder
- zagęstnik do śmietany
- tabliczka gorzkiej czekolady

- szpryca do ozdabiania tortów

Wykonanie:
Biszkopt pieczemy adekwatnie do przepisu podstawowego, dodając jedynie razem z mąką 2 łyżki kakao. (Aby otrzymać 4 warstwy ciasta biszkopt należy upiec dwa razy).
Wydrylowane wiśnie z zamrażarki lub świeże przesypujemy do miski zalewamy połową wiśniówki, posypujemy cukrem i zostawiamy do nasączenia. Śmietanę wlewamy do naczynia, w którym będziemy ją miksować. W połowie ubijania dodajemy do niej cukier puder i cukier waniliowy (wedle gustu) oraz zagęstniki. Ubijamy na sztywno i wstawiamy do lodówki.
Ostudzone biszkopty przekrawamy na pół. Sok, który wydzielił się z wiśni przelewamy do miseczki, dodajemy do niego alkoholu, cukru i wody. Otrzymany poncz doprawiamy wedle gustu i pozostawiamy do nasączania biszkoptów.
Najgrubszy placek układamy na spodzie, nasączamy go ponczem. Wykładamy na nim warstwę śmietany, następnie gęsto układamy na niej wiśnie i przykrywamy kolejnym plackiem. Krok ten powtarzamy aż do wykorzystania 4 placków biszkoptowych. Ostatnią warstwę również nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną. Następnie szprycą z końcówką gwiazdki dekorujemy tort. Do środka sypiemy startą gorzką czekoladę. Gotowe :)
*
1. Składniki na biszkopt wystarczą na upieczenie jednego placka w dużej tortownicy (średnica 26 cm), który będzie można przekroić na pół.
2. Warto zostawić sobie parę wiśni do dekoracji tortu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz