wtorek, 2 kwietnia 2013

Pieczeń rzymska


Składniki:
- 800 g mielonej wieprzowiny (np. szynka/ łopatka)
- 200 g boczku
- 100 g pieczarek
- 7 jajek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- szczypta gałki muszkatołowej
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotować formę keksową, w której będzie pieczone mięso. Z kawałka boczku odkroić plastry w ilości potrzebnej do zapełnienia dna formy. Resztę boczku skroić w drobniutką kosteczkę razem z cebulą i pieczarkami. Rozgrzać oliwę na dużej patelni i smażyć na niej pokrojone w kostkę składniki ok 10 minut. Mięso przełożyć do garnka i wymieszać z 2 jajkami, przeciśniętym czosnkiem, bułką tartą i składnikami z patelni. Dodać posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. 
Ugotować na twardo 5 jaj. Do wyłożonej boczkiem formy przełożyć połowę mięsnej masy, ułożyć na niej jajka, jedno obok drugiego, i przykryć pozostałym mięsem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 60 min.
* Z podanej porcji wychodzi 1 forma keksowa. Jeżeli zwiększymy ilość pieczonego mięsa dwukrotnie należy je piec ok 90 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz