piątek, 29 marca 2013

Biszkopt klasyczny


Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Przygotowując biszkopt oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy po kolei żółtka lekko mieszając. Do masy wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie, przekładamy do dużej formy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 min.
*Z podanych składników biszkopt upieczony w dużej blasze będzie nadawał się do jednokrotnego przekrojenia na pół.
*Cukier dodajemy małymi porcjami, cały czas ubijając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz