Składniki:
- 500 g krążków z kalmarów
- 1 duża cebula
- 2 duże pomidory
- czerwona papryka
- 5 ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
- oliwa
- sól/pieprz
- soda
Wykonanie:
Kalmary rozmrażamy w naczyniu lub zlewie z zimną wodą. Następnie przekładamy je do miski i posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po 3 minutach. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą. Kolejno dodajemy do niej pomidory, posiekane ząbki czosnku i paprykę pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa się przegryzą doprawiamy je solą i pieprzem, i zostawiamy na małym gazie. Kalmary wrzucamy na oddzielną patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy około 5 minut. W tym czasie do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie gotowe kalmary (razem z wytrąconym sokiem i oliwą, a jeżeli wydaje nam się zbyt wodniste możemy trochę odlać) dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu i mieszamy. Całość podajemy z makaronem spaghetti.
Źródło: Smakuj Świat z Pascalem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz