Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kremy:
- ok 600 ml śmietany 30%
- zagęstnik do śmietany
- cukier/ cukier waniliowy do smaku
- 1 duża butelka soku marchwiowo-owocowego (u mnie z maliną)
- 2 budynie śmietankowe
- kawałek tabliczki czekolady do ozdoby
Wykonanie:
Biszkopt przygotowujemy i pieczemy według przepisu klasycznego.W czasie pieczenia zajmujemy się kubusiowym kremem. Szklankę soku wlewamy do miseczki, pozostałą część zagotowujemy w rondelku. Do miseczki z sokiem wsypujemy dwa budynie i rozrabiamy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobione budynie i całość gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia masy. Pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę wyjmujemy z lodówki, wlewamy do dużego garnka/miski i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy zagęstniki i cukier do smaku. Gdy biszkopt będzie gotowy i wystudzony możemy nasączyć go wodą z cukrem, lub odrobiną soku. Następnie wykładamy na niego sztywną pomarańczową masę (cały czas w tortownicy- krem zachowa kształt). Gdy całość będzie zupełnie wystudzona nakładamy bitą śmietanę, którą również możemy wysmarować boki. Ciasto dekorujemy startą czekoladą i przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz