sobota, 30 marca 2013

Brioszki szafranowe


Składniki:
- 100 ml letniego mleka
- 400 g mąki pszennej (lekko podgrzanej)
- 60 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- duża szczypta szafranu

Wykonanie:
Szafran rozcieramy w moździerzu i dodajemy do ciepłego mleka, tak by uzyskało żółtą barwę. Następnie mlekiem zalewamy w małej miseczce drożdże z cukrem i odstawiamy na chwilę. W dużym garnku mieszamy mąkę, sól, 3 jajka i drożdżowy zaczyn. Ugniatamy ręką aż do uzyskania jednolitej konsystencji- bez grudek. Dodajemy kawałkami miękkie masło ciągle ugniatając. Kiedy masa będzie elastyczna przykrywamy garnek lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Formę na 12 muffinów wykładamy papilotkami lub papierkami do pieczenia. Do każdej z nich nakładamy ok 2 łyżki wyrośniętego ciasta. Pozostałe ciasto formujemy w 12 kulek, każdą z nich wykładamy na środek babeczki. Ponownie odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu każdą brioszkę smarujemy rozkółconym jajkiem. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.
* Po upływie 20 minut warto sprawdzić czy ciasto się za mocno nie przypieka i w razie potrzeby przykryć je np. papierem do pieczenia.
Źródło: Na podstawie tego przepisu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz