- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 jajko
- szczypta soli
- pieprz
- 4 cm korzenia imbiru
- 2 papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- pęczek cebulki dymki
- mąka pszenna
- olej
Sos:
- 4 łyżki octu ryżowego
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody
Wykonanie:
Kurczaka myjemy zimną wodą i kroimy w kostkę. W misce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, jajko, pieprz i odrobinę soli. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Składniki do sosu łączymy w miseczce i odstawiamy na bok. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, które przydadzą się później. Imbir obieramy i kroimy w drobne paseczki. Papryczkę przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek, również kroimy w paseczki, tak jak i cebulkę. Czosnek i szczypior siekamy drobno. Do dużej miski wsypujemy około szklankę mąki i obtaczamy w niej kawałki mięsa. Na głębokim tłuszczu smażymy obtoczone kawałki, tak by się zarumieniły. Odsączamy je na papierowym ręczniku. W dużej patelni rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) i wsypujemy do niej warzywa. Smażymy parę minut by zmiękły. Następnie zalewamy je sosem, mieszając go dokładnie przed dodaniem. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy usmażone kawałki mięsa. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Źródło: Na podstawie przepisu z bloga: " Proste przepisy kulinarne".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz