niedziela, 7 kwietnia 2013

Pieguski


Składniki:
- 50 g białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- 3/4 paczki miękkiego masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 tabliczki czekolady (gorzka/mleczna) pokruszonej/pokrojonej lub groszki czekoladowe
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie:
Masło i cukier przekładamy do miski, i ucieramy mikserem. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, sodę oraz sól. Całość zagniatamy ręką. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i łączymy ją równomiernie z ciastem. Formujemy małe kuleczki i rozgniatamy je w dłoniach, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Gdyby ciasteczka nie chciały się zarumienić na koniec pieczenia możemy włączyć termoobieg. Z podanej porcji wychodzi około 25 średnich ciastek.

Przed upieczeniem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz