niedziela, 7 kwietnia 2013

Piankowe ciasto bez pieczenia


Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 3 jajka
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 galaretka z owoców leśnych
- świeże owoce lub opakowanie mrożonej mieszanki owocowej

Wykonanie:
Szklankę mleka gotujemy, a w pozostałej ilości rozrabiamy budyń i żelatynę. Dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy aż do zgęstnienia *.W oddzielnej misce umieszczamy miękką margarynę i cukier. Żółtka oddzielamy od białek, te pierwsze dodajemy do masy maślanej i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy budyń będzie całkowicie chłodny dodajemy go porcjami do masy, mieszając łyżką. Gdy masa wchłonie cały budyń dodajemy pianę. Całość przekładamy do małej tortownicy lub ozdobnej salaterki i wstawiamy do lodówki na około godzinę, półtorej. Gdy masa stężeje przygotowujemy galaretkę. Na wierz masy w tortownicy sypiemy owoce (można je lekko posłodzić do smaku), następnie zalewamy je chłodną galaretką i odstawiamy do lodówki ponownie na około półtorej godziny. Po stężeniu ciasto jest od razu gotowe do spożycia. Można podawać je np. z bitą śmietaną.
* Budyń nie będzie całkowicie gęsty, ale po odstawieniu do lodówki zacznie działać żelatyna. Nie należy bać się, że nie stężeje.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki "Ciasta Tradycyjne".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz