środa, 24 kwietnia 2013

Omlet, czyli sprzątamy lodówkę!

Składniki:
Podstawowe:
- 3 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo (u mnie):
- płaska łyżka mąki
- garść groszku i garść zielonej fasolki (mrożone)
- cebulka
- ser żółty
- szynka
- papryka żółta pokrojona w kostkę
- oliwki

+ co kto lubi, i co kto ma do 'sprzątnięcia' ;)

Wykonanie:
Podstawowy omlet przygotowujemy oddzielając żółtka od białek. Ubijając białka na sztywną pianę z odrobiną soli i mieszając z żółtkami. W wersji rozszerzonej, tym samym bardzo sycącej, do powyższej masy dodajemy mąkę, aby omlet się nie rozpadł pod ciężarem składników. Przed ubiciem piany możemy również podsmażyć cebulkę, szynkę i warzywa na patelni, tak by zmiękły i na koniec dodać je razem z serem żółtym do masy. Całość wylać od razu na rozgrzaną patelnię pokropioną oliwą. Smażyć na średnim ogniu aż góra zacznie się ścinać, następnie przewrócić i pozostawić na parę minut. Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz