Składniki:
- ziemniaki (ilość adekwatna do liczby osób)
- paczka świeżej rukoli
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sok z ok 1/3 cytryny
- szczypta soli i pieprzy
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w skórce, w lekko osolonej wodzie.Gdy będą miękkie, ale nie rozlatujące się, wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Rukolę myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos: do oliwy dodajemy sok z cytryny, przyprawy i rozgnieciony czosnek. Mieszamy i próbujemy- w smaku powinniśmy wyczuwać oliwę z lekką kwaskowatością. Czosnek nada całości pikanterii. W razie potrzeby doprawiamy i odkładamy do lodówki. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w około centymetrowe talarki. Układamy je na półmisku, posypujemy dużą ilością rukoli i polewamy całym sosem. Całość odstawiamy na min. 30 min do lodówki aby potrawa się schłodziła, a smaki się przegryzły.
Tak podane ziemniaki są idealną alternatywą dla zwykłych. Pasują do wielu mięs i potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz