niedziela, 28 kwietnia 2013

Muffiny z malinami i białą czekoladą

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- tabliczka białej czekolady
- 1,5 szklanki malin (lub około 1/3 paczki mrożonych malin)
- cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Składniki suche mieszamy w jednej misce, w drugiej mokre. Dodajemy je do siebie i mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy maliny i pokruszoną/pokrojoną czekoladę; mieszamy. Nakładamy łyżką do papilotek do około 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Po wystudzeniu wierzch muffinek posypujemy cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek.
* Po dodaniu malin mieszamy tylko połączenia składników- jeżeli owoce puszczą za dużo soku babeczki zrobią się fioletowo-szare..;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz