piątek, 25 stycznia 2013

Łosoś w sosie śmietanowym



Składniki:
  • 4 dzwonka łososia
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wina ( dałam chyba ponad 200 ;))
  • opakowanie kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • biały pieprz 
  • maggi (kilka kropli)
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • ewentualne składniki na sałatkę (u mnie rukola z serami)

Wykonanie:
Dzwonka łososia solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z połówki cytryny (po obu stronach). Tak przygotowanego układamy na blasze/brytfannie posmarowanej oliwą (ok 3 łyżek) i odstawiamy na bok. W czasie gdy łosoś będzie przechodził przyprawami możemy zająć się sosem, który będzie kwintesencją naszego dania. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, przekładamy na patelkę z rozgrzaną oliwą, dodajemy kilka kropli maggi i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dolewamy wino, i gotujemy na mocnym ogniu aż do odparowania płynu. W tym czasie możemy posiekać drobniutko natkę pietruszki i koperek. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień i wlewamy do patelni śmietanę, dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Można dolać jeszcze trochę wina do smaku, aby jego aromat był wyraźniejszy. Łososia wstawiamy na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie możemy przygotować sałatkę/surówkę. Po wyjęciu ryby z piekarnika przekładamy ją na talerz, polewamy gorącym sosem i podajemy ciepłą. 
Źródło: Przepisy Gazety Wyborczej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz