środa, 23 stycznia 2013

Bułeczki szwedzkie "Bullar"



Składniki:
Ciasto:
  • 3/4 paczki masła
  • 5-6 dag świeżych drożdży 
  • 15 dag cukru
  • 1 czubata łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • 10 dag cukru
  • cynamon (zmielony)
  • 7 dag stopionego masła
  • 1 jajko
  • cukier perlisty do dekoracji
Wykonanie:

Najpierw przygotujemy ciasto- mleko lekko podgrzewamy, tak by miało letnią temperaturę (drożdże lepiej pracują, i lepiej się rozpuszczają), następnie topimy masło i łączymy z mlekiem. Dodajemy pokruszone drożdże i rozpuszczamy je w ciepłym płynie. Dodajemy pozostałe składniki: kardamon, cukier, dużą szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy dłuższą chwilę tak, by powstały pęcherzyki powietrza charakterystyczne dla ciasta drożdżowego. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 40 minut. 
W tym czasie przygotowujemy w miseczce 'posypkę'- cukier z cynamonem. Cynamon dodajemy wedle uznania- u mnie jest to zazwyczaj czubata łyżka. 
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie i dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy cienko na kształt kwadrata, smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy przygotowaną wcześniej posypką. Całość zawijamy jak roladę i kroimy na kawałki o grubości ok 3-4 cm. Gdy powstałe bułeczki są zbyt wysokie można je lekko rozgnieść całą powierzchnią dłoni. Gotowe układamy na blasze, najlepiej wyłożonej pergaminem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (250 stopni) na ok 10 min.

Uwagi:
Aby mieć pewność, że papier nie przylgnie nam do bułeczek podczas pieczenia, możemy go dodatkowo posmarować warstwą tłuszczu (resztka roztopionego masła/ olej). Pamiętajmy też o sprawdzeniu bułeczek podczas pierwszej tury pieczenia- każdy piekarnik jest inny, więc jedne upieką się szybciej, drugie wolniej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz