Składniki:
Ciasto:
- 7 g suchych drożdży ( = ok 25 g świeżych - mój wybór)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniej wody
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów z puszki ( lub 2 łyżki koncentratu zmieszne z 2 łyżkami ketchupu ;))
- 3-4 ząbki czosnku
- suszona bazylia, oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- przecier pomidorowy (ok 2-3 łyżek)
- inne (ser mozzarella, parmezan, żółty, oliwki, salami....itp.)
- kurczak w przyprawie (opcja pizzy z shoarmą)
Wykonanie:
Drożdże i cukier umieszczamy w sporym naczyniu (o wystarczającej ilości miejsca dla rosnących drożdży), dolewamy 50 ml wody, i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min aż zaczyn się spieni. Mąkę i sól sypiemy do miski, dolewamy oliwę, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą część wody. Ciasto zagniatamy przez 5 min na stolnicy/ blacie oprószonym mąką. Z powrotem umieszczamy je w naczyniu, przykrywając folią spożywczą i pozostawiając na 30 min do wyrośnięcia. Następnie znów zagniatamy, rozciągamy, wałkujemy tak, by nie miało więcej niż 6 mm grubości.
Przygotowanie sosu: pomidory przelewamy na dużą patelnię, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i oliwę. Dusimy przez 20 min, następnie dodajemy pomidory (lub przecier) i studzimy. Wystudzony sos rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy serami, oraz wedle uznania dodajemy dodatki (u mnie oliwki, ser i kurczak). Pieczemy na blasze w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 25 minut.
Do pizzy można podawać oddzielnie sos pomidorowy, czosnkowy.
Źródło: Przepis na ciasto: Książka- "Kuchnia Włoska"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz