środa, 23 stycznia 2013

Domowa Pizza



Składniki:
Ciasto:
  • 7 g suchych drożdży ( = ok 25 g świeżych - mój wybór)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na wierzch:
  • 400 g pomidorów z puszki ( lub 2 łyżki koncentratu zmieszne z 2 łyżkami ketchupu ;))
  • 3-4 ząbki czosnku
  • suszona bazylia, oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy (ok 2-3 łyżek)
  • inne (ser mozzarella, parmezan, żółty, oliwki, salami....itp.)
  • kurczak w przyprawie (opcja pizzy z shoarmą)


Wykonanie:

Drożdże i cukier umieszczamy w sporym naczyniu (o wystarczającej ilości miejsca dla rosnących drożdży), dolewamy 50 ml wody, i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min aż zaczyn się spieni. Mąkę i sól sypiemy do miski, dolewamy oliwę, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą część wody. Ciasto zagniatamy przez 5 min na stolnicy/ blacie oprószonym mąką. Z powrotem umieszczamy je w naczyniu, przykrywając folią spożywczą i pozostawiając na 30 min do wyrośnięcia. Następnie znów zagniatamy, rozciągamy, wałkujemy tak, by nie miało więcej niż 6 mm grubości.
Przygotowanie sosu: pomidory przelewamy na dużą patelnię, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i oliwę. Dusimy przez 20 min, następnie dodajemy pomidory (lub przecier) i studzimy. Wystudzony sos rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy serami, oraz wedle uznania dodajemy dodatki (u mnie oliwki, ser i kurczak). Pieczemy na blasze w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 25 minut.
Do pizzy można podawać oddzielnie sos pomidorowy, czosnkowy.
Źródło: Przepis na ciasto: Książka- "Kuchnia Włoska"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz