środa, 23 stycznia 2013

Muffiny czekoladowe


Muffiny czekoladowe z malinami


Składniki suche:
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 255 g mąki 
  • 85 g kakao (naturalnego)
Składniki mokre:
  • ok 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki stopionego masła
  • posiekana czekolada deserowa
  • owoce/orzechy
Wykonanie:
Składniki mokre mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mieszamy składniki suche. Łączymy zawartości obu naczyń, wsypujemy dodatki. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy łyżką do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami (nie za dużo, w trakcie pieczenia babeczki podrosną). Piekarnik w zależności od mocy nagrzewamy do 180-200 stopni. Pieczemy ok 20 min, uważamy żeby nie spalić- można sprawdzić stan muffinek wbijając w nie cienki patyczek i patrząc czy ciasto przylega.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz