Muffiny czekoladowe z malinami |
Składniki suche:
- 100 g cukru kryształu
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 255 g mąki
- 85 g kakao (naturalnego)
- ok 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki stopionego masła
- posiekana czekolada deserowa
- owoce/orzechy
Składniki mokre mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mieszamy składniki suche. Łączymy zawartości obu naczyń, wsypujemy dodatki. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy łyżką do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami (nie za dużo, w trakcie pieczenia babeczki podrosną). Piekarnik w zależności od mocy nagrzewamy do 180-200 stopni. Pieczemy ok 20 min, uważamy żeby nie spalić- można sprawdzić stan muffinek wbijając w nie cienki patyczek i patrząc czy ciasto przylega.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz