środa, 23 stycznia 2013

Pierniczki



Składniki:

  • 5 szklanek mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szkl. tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżka zmielonego kardamonu (czubata)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
Lukier do ozdoby:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną, kardamonem, solą, pieprzem, zielem angielskim, przyprawą do piernika i kakao. Następnie w garnuszku rozpuszczamy miód z cukrami i z wodą, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. W osobnym naczyniu umieszczamy masło i dolewamy gorącą masę miodową. Mieszamy aż składniki się połączą, w razie trudności należy użyć miksera.
Śmietanę ubijamy z jajkiem i wanilią, i dodajemy masło z miodem. Ponownie miksujemy aby składniki się połączyły.
Dodajemy mąkę z przyprawami do miski z masą płynną, dokładnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na części, i każdą owijamy w folię spożywczą. W przepisie Komarka (EveryCakeYouBake) zalecała pozostawić ciasto na całą noc w lodówce, jednak ja zostawiłam na ok 2-3 godziny i wystarczyło ;)

Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej- by dało się wałkować. Każdy kawałek rozwałkowujemy do grubości ok 3mm lekko podsypując mąką, by nie lepiło się do wałka. Pierniczki wycinamy specjalnymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10 minut.
Gdy ciasteczka wystygną ozdabiamy lukrem wedle gustu.

Lukier: ubić białko i połączyć z cukrem pudrem (cukru dodajemy w zależności od konsystencji jaką chcemy osiągnąć). Lukier nakładamy rękawem cukierniczym, lub szprycą. Ja dodatkowo użyłam srebrnych cukrowych perełek, które nadały pierniczkom świątecznej elegancji :)
Źródło: Every Cake You Bake - Pierniczkomania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz