środa, 6 lutego 2013

Domowe Pączki

obiecane pączusie :)

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 10 jajek
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 dag płatków migdałów (opcjonalnie)
  • 10- 12 dag stopionego masła
  • 0,5 l mleka
  • kieliszek (100 g ) brandy
  • 1 kg smalcu
  • sól
  • marmolada do nadziewania (u mnie różana)
Wykonanie:
Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka podgrzewamy. Do miski wsypujemy szklankę mąki i zalewamy ją ciepłym mlekiem. Rozcieramy tak, by masa stała się jednolita, następnie dodajemy zaczyn drożdżowy, ucieramy i odstawiamy ponownie. 8 żółtek ucieramy z 2 całymi jajkami i pozostałym cukrem na gęsty krem. Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy jajka, pokruszone migdały, szczyptę soli i rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę i ponownie wyrabiamy ok 10 min. Wlewamy chłodne płynne masło wyrabiając aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie nabieramy porcje ciasta łyżką - kładąc je na natłuszczoną dłoń. Na cieście układamy małą łyżeczką nadzienie i zalepiamy. Pączki układamy na wysypanej mąką stolnicy, a gdy zaczną wyrastać smażymy je na smalcu z obu stron.

Po usmażeniu pierwszego pączka warto sprawdzić, czy nie jest surowy w środku i dostosować do niego czas smażenia następnych. Smacznego!
Źródło: Ewa Aszkiewicz- "Ciasta i desery"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz