obiecane pączusie :) |
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 dag świeżych drożdży
- 10 jajek
- 8 dag cukru pudru
- 2 dag płatków migdałów (opcjonalnie)
- 10- 12 dag stopionego masła
- 0,5 l mleka
- kieliszek (100 g ) brandy
- 1 kg smalcu
- sól
- marmolada do nadziewania (u mnie różana)
Wykonanie:
Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka podgrzewamy. Do miski wsypujemy szklankę mąki i zalewamy ją ciepłym mlekiem. Rozcieramy tak, by masa stała się jednolita, następnie dodajemy zaczyn drożdżowy, ucieramy i odstawiamy ponownie. 8 żółtek ucieramy z 2 całymi jajkami i pozostałym cukrem na gęsty krem. Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy jajka, pokruszone migdały, szczyptę soli i rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę i ponownie wyrabiamy ok 10 min. Wlewamy chłodne płynne masło wyrabiając aż tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie nabieramy porcje ciasta łyżką - kładąc je na natłuszczoną dłoń. Na cieście układamy małą łyżeczką nadzienie i zalepiamy. Pączki układamy na wysypanej mąką stolnicy, a gdy zaczną wyrastać smażymy je na smalcu z obu stron.
Po usmażeniu pierwszego pączka warto sprawdzić, czy nie jest surowy w środku i dostosować do niego czas smażenia następnych. Smacznego!
Źródło: Ewa Aszkiewicz- "Ciasta i desery"
Po usmażeniu pierwszego pączka warto sprawdzić, czy nie jest surowy w środku i dostosować do niego czas smażenia następnych. Smacznego!
Źródło: Ewa Aszkiewicz- "Ciasta i desery"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz