piątek, 25 stycznia 2013

Tarta ze szpinakiem i pomidorami



Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • duża paczka świeżego szpinaku (lub opakowanie mrożonego)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • sól/pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty do posypania (mała kostka) (można również dodać mozzarellę, parmezan)
Sos beszamelowy:



  • 75 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól/pieprz


  • Wykonanie:
    Szpinak myjemy i odłamujemy łodyżki, suszymy (mrożony wykładamy od razu na patelnię). Następnie siekamy cebulkę i czosnek, i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, na dużej patelni (aż cebula się zeszkli). Osuszony szpinak siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli i czosnku. Doprawiamy przyprawami i smażymy aż do momentu zmięknięcia szpinaku. Ciasto francuskie wykładamy na formę do tarty, tak, by zakrywało całość. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy ok 10 min. Następnie wyjmujemy i wykładamy na nie gotowy szpinak. W czasie pieczenia można przygotować sos: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażać ok 2 minut. Następnie zdjąć garnek z gazu i dolać mleko. Mieszać aż do powstania jednolitej konsystencji. Garnek ponownie ustawić na kuchence i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia sosu. Po wystygnięciu sosu dodać jajko, połowę startej kostki sera oraz przyprawy. Przygotowany sos wylać na tartę ze szpinakiem. Pomidory (można sparzyć i zdjąć skórkę) kroimy w plastry i układamy równomiernie na wierzchu tarty. Całość posypujemy resztą sera żółtego (u mnie dodatkowo mozzarella) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok 20 min (w przypadku gdy sos i ser nie zdążą się zapiec, a ciasto zacznie się przypalać, wystarczy przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze parę minut).

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz