poniedziałek, 25 lutego 2013

Kurczak na butelce

Przepis idealny na uroczysty obiad z rodziną czy znajomymi. Idealny- bo wnoszony na stół robi wrażenie ;)


Składniki:
- kurczak w całości
- 3-4 główki czosnku
- ziemniaki (ilość dostosowana do liczby osób)
- przyprawy w proszku : papryka ostra/słodka, oregano, bazylia, chilli
- sól, pieprz
- olej
- piwo w butelce

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Do miseczki wlewamy trochę oleju wsypujemy przyprawy i zioła oraz parę rozgniecionych ząbków czosnku, mieszamy na gęstą papkę. Nacieramy kurczaka i nasadzamy go na butelkę (otwartą!). Stawiamy na blasze. Dookoła układamy ziemniaki i przekrojone na pół główki czosnku (przekrojem w dół). Ziemniaki możemy polać odrobinę oliwą/olejem i posypać przyprawami. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na min. godzinę. Przed wyjęciem Kurczaka sprawdzamy czy jest już gotowy.
* Dzięki temu, że butelka z piwem jest otwarta a napój paruje- kurczak będzie soczysty.
Źródło:  na podstawie przepisu Magdy Gessler.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz