poniedziałek, 25 lutego 2013

Czekoladki domowej roboty


Składniki na :
babeczki serowe (20 szt.):
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g serka mascarpone
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
czekoladki pomarańczowe (20 szt.):
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g czekolady deserowej o smaku pomarańczowym
  • 2 łyżki cukru pudru
irlandzkie kuleczki szczęścia (20 szt):
  • 3-4 dag pokruszonych biszkoptów (lub resztek ciast)
  • 4 dag masła
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki likieru czekoladowego
  • 2 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
"krówki" migdałowe (20 szt.):
  • 200 g białej czekolady
  • duża paczka płatków migdałów
  • 3-4 łyżki białego rumu
  • papilotki o średnicy 35 mm
Wykonanie:
1. Babeczki serowe: Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. W rondelku umieszczamy 100 g czekolady deserowej i gotować w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia. Czekoladą smarujemy od wewnątrz papilotki i układamy je do góry dnem na blasze. Gdy czekolada stężeje ostrożnie usuwamy papier.
Aby przyrządzić masę serek przekładamy do miski i ucieramy go z esencją waniliową. Pozostałą czekoladę również stapiamy i dodajemy do masy. Całość wstawiamy do lodówki mieszając od czasu do czasu. Gdy masa stężeje przekładamy ją szprycą do czekoladowych foremek.
2. Czekoladki pomarańczowe: Analogicznie do pierwszego przepisu rozpuszczamy czekoladę (tym razem białą) i przekładamy do papilotek, kładziemy na blasze, czekamy aż zastygnie.
Przygotowując masę roztapiamy czekoladę o smaku pomarańczowym, przelewamy ją do miski. Dodajemy śmietanę i cukier puder. Ucieramy. Schładzamy aż masa zacznie tężeć następnie przekładamy do czekoladowych babeczek.
Żródło: "Czekolada"; wydawnictwo Parragon
3. Irlandzkie kuleczki szczęścia: Czekoladę i masło ścieramy na grubej tarce. Pokruszone biszkopty
łączymy z wiórkami, dodajemy łyżkę kakao, migdały i likier czekoladowy. Zagniatamy wszystko na jednolitą masę. Formujemy kulę i wstawiamy ją w foli do lodówki aby stężała. Gdy masa przestanie być lepka wyjmujemy ją z lodówki i formujemy z niej kuleczki "na jeden chaps" ;) . Połowę kuleczek obtaczamy w cukrze pudrze, pozostałe w kakao. Przekładamy do papilotek dla lepszego efektu.
Źródło: Przepisy Gazety Wyborczej
4. Krówki migdałowe: Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej rumu (wedle gustu). Masę odstawiamy do schłodzenia. Gdy stężeje formujemy z niej kulki i obtaczamy w migdałach. Przekładamy do papilotek.

Ps. Jeżeli czekolada wypływa z papilotek warto użyć dwóch (jedna w drugą).
Na koniec wszystkie czekoladki umieściłam w papierkach- wyglądały szlachetniej :)

Od lewej: Irlandzkie kuleczki w kakao ; Babeczki serowe; Pomarańczowe;
Irlandzkie w cukrze pudrze; migdałowe krówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz