piątek, 8 lutego 2013

Sernik bananowo- kokosowy


Składniki:
  • 225 g herbatników z groszkami czekoladowymi
  • 55 g masła
  • 350 g twarożku półtłustego
  • 75 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki stołowe likieru kokosowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 125 g czekolady deserowej
  • 1 opakowanie żelatyny (małe)
  • 3 łyżki stołowe wody
  • 150 g śmietanki kremówki
  • banan do przybrania
  • sok z cytryny
  • polewa czekoladowa/ stopiona czekolada
Wykonanie:
Herbatniki przekładamy do mocnej torebki foliowej (najlepiej dwóch) i kruszymy przy pomocy wałka do ciasta. przesypujemy do miski. Roztapiamy masło i wlewamy je do pokruszonych ciasteczek dokładnie mieszając. przekładamy masę do tortownicy o średnicy 20 cm i wyrównujemy górę. Odstawiamy na bok. W misce ucieramy ser z cukrem, następnie dodajemy wiórki i likier kokosowy. Banany miksujemy na pulchną masę i dodajemy do miski z serem i kokosem. Czekoladę roztapiamy i wlewamy do masy starannie mieszając. Do mniejszej miski sypiemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem (tylko do zakrycia proszku), odstawiamy by napęczniała. Miskę z żelatyną umieszczamy następnie nad garnkiem z wrzątkiem i mieszamy aż do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy od razu do masy serowej starannie i szybko mieszając. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę i szybko dodajemy do masy. Mieszamy i od razu wykładamy na herbatniki w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na ok 1-2 h. Przed podaniem kroimy banana w plasterki, skraplamy sokiem z cytryny by nie ściemniał i układamy dookoła brzegów ciasta. Środek ozdabiamy stopioną czekoladą. Gotowe!
Źródło: Książka- "Czekolada"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz