Składniki:
- 225 g herbatników z groszkami czekoladowymi
- 55 g masła
- 350 g twarożku półtłustego
- 75 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki stołowe likieru kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- 125 g czekolady deserowej
- 1 opakowanie żelatyny (małe)
- 3 łyżki stołowe wody
- 150 g śmietanki kremówki
- banan do przybrania
- sok z cytryny
- polewa czekoladowa/ stopiona czekolada
Wykonanie:
Herbatniki przekładamy do mocnej torebki foliowej (najlepiej dwóch) i kruszymy przy pomocy wałka do ciasta. przesypujemy do miski. Roztapiamy masło i wlewamy je do pokruszonych ciasteczek dokładnie mieszając. przekładamy masę do tortownicy o średnicy 20 cm i wyrównujemy górę. Odstawiamy na bok. W misce ucieramy ser z cukrem, następnie dodajemy wiórki i likier kokosowy. Banany miksujemy na pulchną masę i dodajemy do miski z serem i kokosem. Czekoladę roztapiamy i wlewamy do masy starannie mieszając. Do mniejszej miski sypiemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem (tylko do zakrycia proszku), odstawiamy by napęczniała. Miskę z żelatyną umieszczamy następnie nad garnkiem z wrzątkiem i mieszamy aż do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy od razu do masy serowej starannie i szybko mieszając. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietankę i szybko dodajemy do masy. Mieszamy i od razu wykładamy na herbatniki w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na ok 1-2 h. Przed podaniem kroimy banana w plasterki, skraplamy sokiem z cytryny by nie ściemniał i układamy dookoła brzegów ciasta. Środek ozdabiamy stopioną czekoladą. Gotowe!
Źródło: Książka- "Czekolada"
Źródło: Książka- "Czekolada"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz