środa, 14 sierpnia 2013

Tarta z owocami lata


Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 paczki masła
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- cukier waniliowy
- cukier puder

- owoce
- kwaskowaty dżem

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i opruszamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy tak, by wypełniło foremkę i jej brzegi. Przekładamy ciasto dociskając je do brzegów formy. Nakłówamy widelcem, następnie kładziemy na wierzchu papier do pieczenia i obciążamy placek grochem lub fasolą- tak, by nie urósł. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, następnie łączymy z serkiem. Można użyć do tego miksera, ale trzeba uważać by masa się nie rozluźniła, bądź śmietana nie zaczęła się robić masłem .
3. Spód ciasta smarujemy cienką warstwą dżemu, następnie wykładamy krem. Na wierzch kładziemy owoce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz